Housing the Leopard: A regeneration project in Aberdeen

The vision behind the Marischal Square development in the heart of Aberdeen was to create a new office and leisure destination which provided quality restaurants, cafés and bars on the ground floor, opening onto a pedestrian-friendly, upgraded public realm and a bright, new open external seating area for consumers to enjoy.

It was Novums task to create this fresh, vibrant, covered external seating area by designing and installing the impressive 3-layer AFP atrium roof, which utilised Novum’s AES System.

ETFE was the chosen material due to its many benefits, and it allowed for fast installation without the need for access plants and scaffolding.

During initial discussions with the client, it was evident that the build would need to be carefully planned and implemented taking consideration of numerous restrictions resulting from the city centre location of the work.

The installation of the ETFE roof came with its fair share of complications. Due to other trade works within the building, access to the roof was restricted internally. This meant that Novum was tasked in carrying out the installation fully from roof level and without an internal mobile elevating work platform (MEWP), we utilised WP netting and rope access.

Strategic coordination of deliveries, as well as the coordination needed to accommodate other trade activities onsite, was imperative to our successful completion of the atrium roof.

We also assisted with advice and planning for crane attendances to ensure lifting operations could be carried out with clockwork precision.

Finally, in the true Scottish style, there were a few days where the weather got the better of the team, but it was nothing they couldn’t handle!

The Novum team took on the challenge to expedite our works, assist the client and complete the ETFE installation on time and within budget. We are very happy to have been selected to demonstrate the services we are capable of offering.

‘Poised’, a magnificent 5m tall steel leopard created by renowned sculptor Andy Scott, forms a stunning centrepiece for the development.