Award-winning projects – Caudwell Hospital

Caudwell International Children’s Centre at Keele University’s Science and Innovation Park was recently awarded the RICS UK Project of the Year and the RICS UK Design Through Innovation Prize, at the Royal Institute of Chartered Surveyors national awards. The RICS award recognises the UK’s most inspirational built projects which have had a positive impact on the communities they serve.

Novum worked closely alongside architect and project management firm C4 Consulting on the £18m new therapy and research centre in Staffordshire hoping to push the boundaries of what truly accessible design means.

Caudwell International Children’s Centre is the UK’s first independent purpose-built facility of its kind and was designed carefully with the centres’ core objectives at the very heart. For it to be successful, Caudwell Children’s Centre needed to allow children with sensory and social challenges to move around freely, as well as offer a haven to family and friends. There is no doubt that the inspirational building fulfils these expectations. The CICC includes state of the art assessment suites, sensory garden, family training suits and kitchens for cooking classes.

The project itself was funded by philanthropists and £10m came from businessman John Caudwell.  It was a long time in the making, with much research going into how the complex ought to be engineered to establish something that had never before been seen in the UK.

The beautiful exterior façade of the building inclines upwards up to 22 degrees and curves around the entirety of the centre. Novum was able to offer several geometries of glazing to maintain the curved aesthetic whilst achieving an efficient solution utilising our BK and ECG systems.

The installation was challenging not only due to the geometry of the façade but also, in a typically British turn of events, the weather. The team encountered sideways rain, snow and hail with several weeks of sub-0 degrees temperatures. However, with excellent leadership and communication from the site managers, the team were able to pull back lost time to complete the works on schedule.

We were honoured to have been a part of this award-winning project and to have played a part in creating this autism-friendly environment.